Doel 2016

Waterproject Chitwan en Nawalparasi, Nepal
Schoon water en goede sanitaire voorzieningen zijn van groot belang. OnhygiŽnische was- en toiletgelegenheden hebben tot gevolg dat kinderen zich permanent blootstellen aan vervuild oppervlaktewater met alle kans dat ze dodelijke ziektes als tyfus en cholera kunnen oplopen. Toegang tot veilig drinkwater en WC’s draagt er toe bij dat kinderen vaker naar school geen kilometers per dag hoeven te lopen voor veilig drinkwater.

De dorpen Shidi, Damar en Vedabari in de regio’s Chitwan en Nawalparasi in Nepal hebben geen of slechte voorzieningen. De infrastructuur van het watersysteem in dit gebied is erg slecht en hele dorpen zijn niet aangesloten op schoon drinkwater. Bovendien is de kwaliteit van het water slecht en de sanitaire voorziening zijn gebrekkig of ontbreken.†

Het doel van het project is om alle bewoners, zo’n 2000 mensen, te voorzien van goede sanitatie en schoon drinkwater. Maar ook om de lokale overheid te trainen in het onderhouden van het systeem en innen van gelden.

De bedoeling is om met Wandelen voor Water Enschede geld op te halen om voor de drie dorpen de plannen in 2016 gerealiseerd te krijgen. De kosten ongeveer € 30.000. Indien de opbrengst hoger uitvalt kunnen nog meer dorpen worden geholpen. Lokale mensen voeren de werkzaamheden uit. Al het ingezamelde geld wordt in Nepal besteed en beheerd door een vertrouwde relatie met een goede reputatie, de stichting Dipjoti.

Stichting Dipjoti en Nepal
De Enschedese Rotary clubs hebben samenwerking gezocht met de†Nederlandse Stichting Dipjoti†in Nepal, die zich al lang bezig houdt met waterprojecten in dat land.

Dipjoti ondersteunt arme mensen in Nepal met financiering en advies. Door eigen ideeŽn en eigen inbreng van de lokale bevolking komt meer tot stand dan alleen maar nieuwe voorzieningen. De projecten dragen bij aan hun eigenwaarde en zelfrespect. Dipjoti is het Nepalese woord voor lamplicht.

Nepal ligt ingeklemd tussen India in het zuiden en Tibet in het noorden. De hoofdstad is Kathmandu. Nepal is ongeveer vier keer Nederland. Er wonen meer dan 24 miljoen mensen. De meeste minderheden wonen in het laagland in het zuiden en in de bergen. Stichting Dipjoti voert de waterprojecten uit in de districten Nawalparasi, Rupandehi en Parbat, ten westen en zuiden van Pokhara.

De nu voorgestelde doelen zijn drie dorpen, die dringend behoefte hebben aan een eigen watervoorziening Er worden leidingen aangelegd en watertanken gebouwd. Daar worden de kranen op geplaatst. Soms †is het nodig om een pomp te slaan of †een filterinstallaties aan te brengen. De installaties worden met onze hulp in eigen land †geproduceerd en door de dorpsbewoners onder begeleiding van Dipjoti zelf aangebracht. Daardoor blijven de kosten laag.†

Aanleg gestart
Ondanks vertraging vanwege het regenseizoen, de oogst en feestdagen zijn de projecten in Damar en Vedabari vanaf half november van start gegaan. Het regenseizoen duurde langer dan normaal en werd direct gevolgd door het oogstseizoen. Dit laatste betekent dat alle dorpelingen bezig zijn met rijst oogsten.

Dit is heel belangrijk omdat een goede oogst betekent dat men voor de rest van het jaar voldoende rijst heeft om te eten. Rijst en groenten koopt men namelijk niet in de winkel maar haalt men van hun eigen land. Vlak na de oogst volgden de Dashain en Tihar feesten die nog belangrijker zijn dan onze Kerst.††

Maar goed, ondanks deze vertraging is men nog steeds super blij met de hulp die door jullie is geboden en staat men te popelen om de watervoorzieningen zo snel mogelijk aan te leggen. In Damar is op feestelijke wijze de eerste steen gelegd en in Vedabari zijn alle laatste voorbereidingen getroffen. Het ontwerp van de watervoorziening is klaar en de bouwmaterialen zullen snel worden geleverd. De dorpelingen staan klaar om hun watervoorziening aan te leggen.

In Damar zal de nieuwe watervoorziening alle 120 huizen van schoon drinkwater voorzien. Een bron in de bergen zal worden verbonden met een nieuw te bouwen watertank. Middels waterleidingen, die de dorpelingen zelf graven, gaat het water naar kranen in het dorp.

De dorpelingen zullen hier dagelijks water halen om te koken, te wassen, schoon te maken, en voor de toiletten. Nu moeten ze nog uren lopen voor vies rivierwater. In Vedabari zullen 175 huizen op soortgelijke wijze toegang krijgen tot schoon drinkwater.†

De verwachting is dat beide watervoorzieningen over 3 maanden in gebruik worden genomen. Hierna zal worden begonnen met de aanleg van de watervoorzieningen in Siddi en Utsaha.†

© †2016