Doel 2012

De Enschedese Rotary clubs hebben samenwerking gezocht met de Nederlandse Stichting Dipjoti in Nepal, die zich al lang bezig houdt met waterprojecten in dat land.

Dipjoti ondersteunt arme mensen in Nepal met financiering en advies. Door eigen ideeën en eigen inbreng van de lokale bevolking komt meer tot stand dan alleen maar nieuwe voorzieningen. De projecten dragen bij aan hun eigenwaarde en zelfrespect. Dipjoti is het Nepalese woord voor lamplicht.

Nepal ligt ingeklemd tussen India in het zuiden en Tibet in het noorden. De hoofdstad is Kathmandu. Nepal is ongeveer vier keer Nederland. Er wonen meer dan 24 miljoen mensen. De meeste minderheden wonen in het laagland in het zuiden en in de bergen. Stichting Dipjoti voert de waterprojecten uit in de districten Nawalparasi, Rupandehi en Parbat, ten westen en zuiden van Pokhara.

De nu voorgestelde doelen zijn vijf scholen, die dringend behoefte hebben aan een eigen watervoorziening.   Zoals de situatie er nu is kunnen de scholen niet voor 10 uur ’s morgens beginnen omdat de leerlingen eerste uren druk zijn met het halen van water uit dorpen in de omgeving. De scholen worden veelal bezocht door studenten uit minderheden  van de bevolking, die om die reden vaak in verdrukking leven. Bijvoorbeeld de Magar groepering, een achtergestelde etnische groep afkomstig uit de bergen of kinderen die behoren tot de laagste kasten. Er worden leidingen aangelegd en watertanken gebouwd. Daar worden de kranen op geplaatst. Soms  is het nodig om een pomp te slaan of  een filterinstallaties aan te brengen. De installaties worden met onze hulp in eigen land  geproduceerd en door de dorpsbewoners onder begeleiding van Dipjoti zelf aangebracht. Daardoor blijven de kosten laag. Een investering van enkele duizenden euro´s per school is meestal toereikend. Afhankelijk van hoeveel sponsorgelden de kinderen ophalen kunnen het veel meer dan 6 scholen worden!Dit is wat jou bijdrage kan opleveren

€2,50 >>  Eén kind aangesloten op watertank 

€6,00 >>  Eén euro voor één kilometer lopen

€9,00 >>  Broertje of zusje aangesloten op water met behulp van waterpomp met motor

€75,00 >>  Eén klas met 30 kinderen aangesloten op watertank

€1000,00 >>   Eén school aangesloten op watertank


De scholen van deze actie <lees meer>©  2016